Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Tips

10 tips om uw online privacy te beschermen

10 tips om uw online privacy te beschermen

1. Koop een antivirus programma

De meeste antivirus programma’s ‘waken’ over uw identiteit. Het programma, dat op de achtergrond werkt, controleert elke keer wat een website voor informatie wilt hebben van u of van uw computer. Het antivirus herkent ook potentiele gevaarlijke websites en u krijgt daar een melding van, het is dan aan te raden om deze website niet te bezoeken.

2. Log uit van Facebook, Twitter, Hotmail etc. als je er klaar mee bent

Zodra je uitgelogd bent van een website, kan het bedrijf je niet meer volgen wat je aan het doen bent. Ze kunnen dan alleen de gegevens die jij hebt achtergelaten analyseren. (voorbeeld Facebook gebruik GPS signalen om jou positie te lokaliseren, als jij ingelogd blijft kan Facebook exact bijhouden waar je naar toe gaat etc.). Wanneer u gebruik maakt van openbare computers (flexplekken) dien je uit te loggen zodat de gebruiker die na u inlogt, uw account niet te zien krijgt.

3. Scherm je Facebook profiel voor publiek af

In de privacy instelling van Facebook kunt u uw profiel beheren, hierin kunt u ook aangeven wie welke berichten mag zien. De instelling staan standaard op ‘openbaar’, dat betekend dat iedereen uw berichten kan zien als ze zoeken op uw naam. Om dit te voorkomen kunt u instellen dat alleen vrienden berichten van u mogen zien. Het bericht op de tijdlijn is dan enkel zichtbaar voor uw vrienden.

4. Geef je telefoonnummer, e-mail adres of woon adres niet zomaar aan mensen of bedrijven

In bijna elke winkel vragen ze tegenwoordig naar een klanten kaart en als je die niet hebt of je er een wilt laten maken. In winkels vragen ze onnodig veel informatie die ze opslaan, dit zelfde gebeurt online. Continu wordt er om gegevens gevraagd, maar sommige websites verkopen uw gegevens door aan commerciële partijen die op hun beurt uw benaderen met een geweldige aanbieding. Hoe minder vaak u uw gegevens achterlaat, hoe minder SPAM u zult ontvangen!

5. Spam is niet te voorkomen, maar wel te beperken

Het is heel lastig zo niet onmogelijk om geen SPAM mail te ontvangen, maar je kunt het wel beperken. Reageer en/of klik nooit op links in SPAM mail, hiermee bevestig je dat jou e-mail adres actief is en deze kunnen ze dan weer doorverkopen.

6. Vergrendel je telefoon en SIM card met een (pin) code

Het lijkt misschien vervelend om elke keer een code in te voeren wanneer u uw smartphone gebruikt. U voorkomt hier mee dat in het geval van diefstal of uw nieuwsgierige partner persoonlijke gegevens zoals contact adressen, whatsapp gesprekken, social media profielen niet toegankelijk zijn. Tip: Gebruik een (pin)code die niet uit reeksen bestaat (1234, 0000, qwerty).

7. Wis de browser geschiedenis regelmatig

Uw browser houdt bij welke site u wanneer heeft bekeken, dat lijkt handig maar het is zeer privacy gevoelig. U kunt de browser geschiedenis verwijderen bij de instellingen van de browser. Wanneer u gebruik maakt van een openbare computer is het aan te raden om na gebruik de geschiedenis te wissen.

8. Surfen zonder IP adres achter te laten is mogelijk

Wilt u geen ‘voet afdrukken’ achterlaten terwijl u op het internet zit, dan kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld het TOR netwerk. Dit netwerk zorgt ervoor dat uw IP adres afgeschermd is, hierdoor kan de beheerder van een website niet zien welk IP adres is gebruikt.


9. Let op met online (Credit card) betalingen

Via het internet spullen kopen is zeer gemakkelijk met een paar drukken op de knop heeft u het juiste artikel besteld en afgerekend vaak al de volgende dag in huis. Controleer bij elke betaling of de website zich een veilige omgeving bevindt (https). Het betalen met een credit card is een risico, credit card gegevens kunnen gemakkelijk gestolen worden en criminelen kunnen met uw credit card spullen kopen. Om diefstal van credit card gegevens te voorkomen, is het verstandig om zoveel mogelijk voor een andere betaal methode te kiezen.

10. Gebruik versleutelde data

Wanneer u veelvuldig gebruik maakt van cloud diensten doet u er verstandig aan om bestanden te versleutelen (encryptie). Dit klinkt erg technisch en moeilijk, maar dit is het niet er zijn programma’s die dit voor je doen. Derden kunnen uw bestanden wel zien, maar kunnen het niet uitlezen.

11. Pas op voor ‘phising’ berichten

Criminelen proberen u met lokmails te doen denken dat uw bank een mail stuurt. In deze mail staat dat er een probleem is en om dit te verhelpen dient u in te loggen met uw pincode en bankrekening nummer, ga hier niet op in en verwijder het mailtje direct. Dit is een voorbeeld van ‘phising’, maar dit geldt voor elk bericht waarin wordt gevraagd naar wachtwoorden en pincodes, bedrijven willen dit helemaal niet weten van hun klanten. Vul deze gegevens dan ook nooit in, als u twijfelt over het bericht bel dan altijd het bedrijf eerst!

12. Voorkom identiteit fraude te voorkomen

Criminelen proberen steeds vaker uw identiteit ‘over te nemen’, hiervoor hebben ze uw gegevens nodig. Deze gegevens proberen ze van u te verkrijgen, ben dan ook voorzichtig met het geven van uw gegevens zoals geboorte datum, plaats etc. Wanneer u een kopie van ID/paspoort moet opsturen/mailen, streep dan te allen tijde het BSN nummer door.


Deel dit artikel: