Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Tips

10 tips voor veilig internet gebruik

10 tips voor veilig internet gebruik

1. Vertrouw niemand, ook niet uw eigen partner

De belangrijkste tip lijkt heel simpel; vertrouw niemand als u gebruik maakt van internet. Contactpersonen kunnen besmet zijn met een virus en kunnen zomaar een link of een mail naar u sturen, bekijk van te voren goed of deze persoon het zelf geschreven kan hebben. Open nooit documenten met exe., dit is een virus die uw computer over probeert te nemen.

2. Gebruik te allen tijde antivirus software

Een virus kan veel schade toebrengen aan uw computer, het is daarom zeer raadzaam om een antivirus programma te installeren. Antivirus programma’s zorgen ervoor dat er controle plaatsvindt op alles wat u doet op het internet. Het programma werkt op de achtergrond, waardoor u weinig last heeft van dit programma.

3. Zorg voor een goede firewall

Behalve schadelijke software, zijn er ook veel personen die schade aan uw computer kunnen aanrichten. Met een goede firewall kunt u de meeste ‘aanvallen’ voorkomen. Neem wel de tijd om de firewall goed in te stellen, zodat de kans op infectie zo laag mogelijk is. De meeste antivirus leveranciers hebben een firewall functionaliteit bij een betaald antivirus pakket.

4. Geeft updates de kans

Het is verleidelijk om verplichte updates van programma’s alsmaar uit te stellen, maar een update wordt echter niet zomaar gemaakt. Criminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om uw computer te besmetten met schadelijke software. In een update worden o.a. nieuwe virussen gedetecteerd die in de oude versie niet gedetecteerd konden worden. Zorg ervoor dat u de updates dus de kans geeft om besmetting op uw computer te minimaliseren.

5. Controleer altijd of het adres klopt voordat u uw (inlog)gegevens invult

Wanneer u naar een website toe gaat en daar (inlog) gegevens invult, controleer dan van te voren of het web adres ook klopt. Het is goed mogelijk dat u het adres fout heeft ingetypt, waardoor u op een lok site terecht komt. Deze lok sites zijn gemaakt door criminelen en hebben het doel om achter uw (inlog) gegevens te komen.

6. Download geen bestanden van internet als je niet zeker bent van de bron

Op het internet kunnen allerlei ‘gratis’ producten worden gedownload (zoals een antivirus programma), maar het kan voorkomen dat deze producten bewust besmet zijn met een virus of malware. Bekijk daarom van te voren altijd of de bron betrouwbaar is.

7. Te mooi om waar te zijn, is vaak ook te mooi

Reclames zijn er op gericht om de aandacht te trekken, hoe mooier de boodschap klinkt hoe gevaarlijker deze kan zijn. Wees altijd alert als er een ‘geweldige’ aanbieding langskomt en bekijk deze goed.

8. Sluit uw internet verbinding af als u uw computer niet gebruikt

Zelfs wanneer u de computer niet gebruikt, maar de computer wel met internet verbonden is, bestaat er de kans dat uw computer besmet raakt. Wanneer u uw computer niet gebruikt, schakel internet dan uit.

9. Klik nooit op links die er verdacht uitzien, ook al lijken ze betrouwbaar

Een nieuwe manier van virussen verspreiden is via mail- en chatsoftware. U ontvangt een bericht dat afkomstig lijkt te zijn van uw contactpersoon, maar zodra u de getoonde link aanklikt raakt ook u besmet met dit virus en kunt u zelf ook een verspreider worden van dit virus.

10. Pas op voor ‘phising’ berichten

Criminelen proberen u met lokmails te doen denken dat uw bank een mail stuurt. In deze mail staat dat er een probleem is en om dit te verhelpen je in dient te loggen met uw pincode en bankrekening nummer, ga hier niet op in en verwijder het mailtje direct. Dit is een voorbeeld van ‘phising’, maar dit geldt voor elk bericht waarin wordt gevraagd naar wachtwoorden en pincodes, bedrijven willen dit helemaal niet weten van hun klanten.

 

 


Deel dit artikel: