Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Hoe kan ik mijn privacy op WhatssApp vergroten?

03-02-2015

Hoe kan ik mijn privacy op WhatssApp vergroten?

WhatssApp kent 9,4 miljoen actieve gebruikers in Nederland, daarmee is het de populairste app van Nederland. Wereldwijd zijn er zelfs meer dan 700 miljoen gebruikers en WhatssApp groeit nog steeds. In november 2014 bracht de berichtendienst een update uit, waarbij alle gesprekken voortaan end-to-end versleutelt worden. Dit betekent dat de inhoud van een bericht alleen nog voor de ontvanger zichtbaar is.

Afgelopen week kwam antivirus leverancier ESET met een aantal security tips om WhatssApp beter te beveiligen. Antivirus.nl heeft deze voor u op een rijtje gezet:

Beveilig WhatssApp met een wachtwoord of pincode

Een van de effectiefste manieren om uw WhatssApp gesprekken privé te houden, is een wachtwoord of pincode in te stellen. Deze moet u dan eerst ingeven, voordat u WhatssApp kunt gebruiken. WhatssApp biedt deze functie niet zelf, maar er zijn een aantal (gratis) applicaties te vinden in de Google en Apple play store.                                                

Antivirus.nl kan de volgende apps aanbevelen:

Google & Apple play store

Google play store (gratis)

Apple play store (€0,99)

Blokkeer WhatssApp foto’s in de galerij

WhatssApp is een persoonlijke berichten dienst waardoor er ook foto’s kunnen worden gedeeld, waarvan u liever heeft dat ze privé blijven. Om te voorkomen dat iemand ze per ongeluk ziet als jullie door de vakantie foto’s aan het scrollen zijn of toevallig uw telefoon in handen heeft, kunt u dit automatisch ‘delen’ uitschakelen. Uw WhatssApp foto’s zijn dan niet meer zichtbaar in de galerij.

Op iPhone ’s is dit eenvoudig in te stellen en heeft u geen extra installatie nodig. 

Ga naar Instelling -> Privacy -> Foto’s -> schakel WhatssApp (en overige) apps uit.

Voor Android gebruikers is het lastiger om dit uit te schakelen. U dient eerst ‘map’ manager app te installeren, voordat u deze functie kunt blokkeren. 

Installeer een ES File Explorer -> Selecteer WhatssApp -> selecteer Media -> Selecteer WhatssApp Images/Video -> Voeg een bestand toe met de naam: .nomedia (inclusief punt)

Verberg ‘laatst gezien’ en ‘blauwe vinkjes’

Wij hebben allemaal wel eens dat we liever niet laten zien dat we een bericht hebben gelezen of online zijn geweest. Uw baas kan bijvoorbeeld zien of u tijdens kantoor uren WhatssApp gebruikt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u geen zin heeft om op een bericht te reageren, maar dat liever een paar uur later doet, zonder dat de verzender dat merkt.

Begin november kwam er veel ophef over de nieuwe update met de ‘blauwe vinkjes’, waarbij je kunt zien of iemand het bericht heeft gelezen. Veel gebruikers vonden dat bezwaarlijk en WhatssApp kwam al snel met een update waarbij je de blauwe vinkjes uit kunt zetten.

Uitzetten Blauwe vinkjes (Android / iOS)

Instellingen -> Account -> Privacy -> vink leesbewijzen uit

Google & Apple play store

Uitzetten laatst gezien (Android / iOS)

Instellingen -> Account -> Privacy -> laatst gezien -> wijzig naar persoonlijke voorkeur

*Wanneer u deze opties uitschakelt, kunt u dit bij anderen ook niet meer zien.   ** Bij iOS kunt u slechts één keer per 24 uur uw voorkeuren wijzigen.

Pas op voor berichten die ‘gestuurd zijn door WhatssApp’

WhatssApp zal nooit via een privé bericht contact zoeken met gebruikers. Als u dus ooit een bericht krijgt wat afkomstig lijkt te zijn van WhatssApp, kunt u deze beter negeren en mogelijk de contactpersoon zelfs blokkeren.

Klik nooit op een link, want het klikken is al voldoende om besmet te worden met malware of virussen. Hetzelfde geldt voor privé informatie, deel deze ook nooit met onbekende WhatssApp gebruikers.

Toestel kwijt of gestolen? Deactiveer uw WhatssApp account

De eenvoudigste manier om uw WhatssApp account te deactiveren, is om uw SIM kaar te laten blokkeren bij de provider en vervolgens een nieuwe SIM kaart aan te vragen. Met de nieuwe SIM Kaart installeert u opnieuw WhatssApp en wordt automatisch het oude account geblokkeerd. WhatssApp staat namelijk maar één actief account per telefoonnummer toe. Doordat de oude SIM kaart geblokkeerd is, kan er geen nieuwe verificatie meer op de oude SIM toegestaan worden.

Geen nieuwe SIM kaart beschikbaar?

WhatssApp kan ook zelf het account blokkeren. U dient dan een e-mail te sturen naar WhatssApp (support@whatsapp.com) met daarin uw internationale telefoon nummer (0031 toevoegen).

Pas op met wie u uw persoonlijke gegevens deelt

Let op welke gegevens u met wie deelt. Computer criminelen maken dankbaar gebruik van persoonlijke informatie om uw identiteit over te nemen. Hierdoor zijn ze in staat om op uw naam criminele activiteiten te plegen, waar u later hinder van ondervindt. Ben dus altijd op uw hoede om bank-, account- en identiteitsgegevens met anderen te delen.

Bron: ESET Blog http://www.welivesecurity.com/2015/01/26/whatsapp-security-tips/

 eset-logo

 

 

 Deel dit artikel: