Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Wat is het verschil tussen een betaalde en gratis virusscanner?

12-02-2015

Wat is het verschil tussen een betaalde en gratis virusscanner?

Gratis vs Betaald

Waar kan ik nu beter voor kiezen een betaalde of gratis antivirus versie? is een van de meest gestelde vragen. In dit artikel worden de verschillen tussen betaalde en gratis virusscanner beschreven en kunt u zelf de afweging maken of u kiest voor een betaalde of gratis antivirus software. U bent ten slotte zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van uw computer, laptop, tablet en smartphone.

Functionaliteiten

Het grootste verschil tussen gratis en betaalde antivirus software is het aanbod van functionaliteiten. Een gratis virusscanner beschikt meestal alleen over een scan functionaliteit, waarmee je de computer kan laten controleren op malware of virussen. Antivirus bedrijven proberen de gebruikers met gratis antivirus software over te halen om een betaalde versie te nemen. Hierdoor zal de betaalde antivirus versie altijd beter zijn dan een gratis versie.

Een betaalde virusscanner beschikt over veel meer functionaliteiten, zoals een firewall, anti-spam, anti-phishing, parental control, identiteit bescherming, back-up, beveiligd internet bankieren en een anti-theft mogelijkheid. Niet elk antivirus bedrijf biedt alle deze functionaliteiten aan. Als u wilt weten welke functionaliteiten voor geschikt voor u zijn, kunt u hierklikken om de eenvoudige antivirus vergelijker van antivirus.nl gebruiker.

Deze functionaliteiten gaan dus verder dan alleen het opsporen en blokkeren van malware of virussen, maar beschermt de gebruiker ook tegen andere bedreigingen. Betaalde virusscanners slagen er bijvoorbeeld steeds vaker in om spam en phishing berichten te herkennen en te blokkeren.

Automatische updates

Een verschil tussen gratis en betaalde virusscanners zijn de automatische updates van bedreigingen. Tegenwoordig worden er duizenden nieuwe vormen van malware per dag gedetecteerd. Ter voorbeeld in 2007 waren er ‘slechts’ 5 miljoen verschillende malware, in 2014 is dit opgelopen tot meer dan 200 miljoen, een verdubbeling van 4000%. De gedetecteerde malware komt in een groot bestand waarin alle kwaadaardige malware is geplaatst. Aan de hand van dergelijke lijsten wordt een virus herkend en geblokkeerd of verwijdert.

Bij een gratis virusscanner wordt deze lijst minder vaak per dag geüpdatet dan een betaalde versie. Hierdoor lopen gebruikers van een gratis virusscanner sneller het risico geïnfecteerd te worden. De kans dat een gebruiker geïnfecteerd raakt met nieuwe malware is daarentegen niet heel groot.

Detectie vs preventie  

De vorm van opsporing is een groot en merkbaar verschil tussen gratis en betaalde virusscanners. Gratis virusscanners detecteren vanuit hun grote database op malware en waar nodig worden deze geblokkeerd en verwijderd. Als de malware onopgemerkt geïnstalleerd wordt kan een gratis virusscanner te laat zijn met detecteren en is de computer geïnfecteerd.

Betaalde virusscanners hebben meerdere mogelijkheden om te voorkomen dat gebruikers besmet raken met malware. Dit wordt gedaan door URL’s, bestanden en de inhoud van webpagina’s en e-mails te controleren op mogelijke kwetsbaarheden. Met de firewall functionaliteit is het tevens mogelijk om bepaalde content categorieën, zoals pornografische of gewelddadige websites te blokkeren. Een betaalde virusscanner heeft dus naast een detecterende functie ook de mogelijkheid tot preventie.

Ouderlijk toezicht

De meest gebruikte functionaliteit bij een betaalde virusscanner is ‘parental control’, ofwel ouderlijk toezicht. Met deze functionaliteit is het mogelijk om het computer gebruik van kinderen te regulieren. Met ouderlijk toezicht kunnen de ouders zelf bepalen hoe strikt ze het computer gebruik willen instellen. Ouders kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts vijf sites toe te staan op een specifiek dag deel.

De Parental Control functie ontbreekt bij een gratis virusscanner en kan een reden zijn, om toch een betaalde virusscanner aan te schaffen.

Test resultaten

Hoe staan de test resultaten van betaalde en gratis virusscanners in verhouding tot elkaar? AV-test.org, een onafhankelijk IT-security onderzoeksbureau heeft zowel de gratis als de betaalde software van AVG getest. Uit deze test is gebleken dat beide software ongeveer evengoed presteren op het gebied van performance, detectie en usability. Op basis van dit onderzoek is een gratis virusscanner kwalitatief gezien dus niet slechter dan een betaalde virusscanner.

Conclusie

Het voornaamste verschil tussen een gratis en betaalde virusscanner zit hem in de verschillende functionaliteiten. Een gratis virusscanner heeft vaak alleen de mogelijkheid tot het scannen van de computer op mogelijk malware (virussen). Een betaalde virusscanner gaat preventiever te werk en zal naast malware ook andere vormen van cybercrime zoals phishing en spam berichten detecteren en blokkeren. Hoewel betaalde antivirus software dus preventiever te werk gaat, is er in de test resultaten van AVG geen onderscheid te maken dus gratis en betaalde antivirus software.

Toch is het te eenvoudig om te concluderen dat een gratis virusscanner net zo goed werkt als een betaalde variant. Een betaalde virusscanner heeft veel meer mogelijkheden dan alleen het detecteren van malware, maar geeft bijvoorbeeld ook advies over privacy en beschermt gebruikers tegen spam en phishing berichten.

De gebruiker zal zelf een afweging moeten maken of hij het waard vindt om enkele tientjes per jaar uit te geven voor een goede beveiliging of dat hij een klein risico loopt om besmet te raken.

Voor iemand die zijn computer alleen gebruikt om zijn e-mails te lezen, op marktplaats kijkt en nieuwssites bezoekt zal een gratis virusscanner voldoende moeten zijn. Wordt de computer ook regelmatig voor zakelijke doeleinden of voor online shoppen (internet bankieren) is de overweging waard om een betaalde virusscanner aan te schaffen. Het risico op besmetting is klein, maar wanneer de computer besmet raakt of uw identiteit wordt gesloten zijn de gevolgen niet te overzien.

De hamvraag die mensen aan zichzelf zouden moeten stellen: Is het mij waard om €20 (afhankelijk van type beveiliging) te besteden aan het beveiligen van mijn computer of loopt ik liever het risico om slachtoffer te worden van cybercrime.

Voor & nadelen gratis en betaalde virusscanner

Overzicht betaalde virusscanners

Vergelijk virusscanners



Deel dit artikel: