Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Sociaal experiment: Veiligheid van openbare Wi-Fi netwerken?

04-03-2015

Sociaal experiment: Veiligheid van openbare Wi-Fi netwerken?

Of we nu in de snackbar, het café of in de supermarkt zijn, overal is wel een open Wi-Fi netwerk aanwezig. In de meeste gevallen heb je geen wachtwoord nodig om in te loggen en nadat je akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden kun je snel even je vriendin appen, de laatste Facebook status checken of een e-mailtje sturen.

Wi-Fi afbeelding

Maar onbekende Wi-Fi netwerken kunnen gevaarlijk zijn. Wanneer een netwerk niet of onvoldoende versleutelt is, kan elke beetje computernerd de data aftappen en dus ontvangen en verzonden berichten inzien (mits de data zelf niet versleutelt is). Ondanks dat veel gebruikers niets te verbergen hebben, voelt het toch als een inbreuk op de privacy.

Vergelijk het eens met een trein ritje, niets is zo irritant als dat je buurman stiekem op je telefoon zit mee te kijken. Via een Wi-Fi netwerk hoeft de ‘hacker’ het telefoonscherm echter niet te zien en kan vanuit zijn ‘schuilplaats’ alle berichten en foto’s zien die de gebruiker verstuurd en ontvangt.

Sociaal experiment

Hoe veilig zijn (openbare) Wi-Fi netwerken eigenlijk en moeten wij ons niet afvragen of we een open Wi-Fi netwerk wel willen gebruiken? Het beveiligingsbedrijf Avast onderzocht in 9 grote steden de veiligheid van Wi-Fi netwerken. Dit deden ze met behulp van vrijwilligers die met een Wi-Fi tracer door de stad liepen.

Wi-Fi rugzak

Op één dag in Berlijn werden 8.500 Wi-Fi gedetecteerd en kon er met meer dan 23.000 devices contact worden gemaakt. Bijna een derde van deze 8.500 Wi-Fi netwerken bleek geen of een zeer zwakke versleuteling te gebruiken, waardoor het aftappen van data een koud kunstje is.

Dat een derde van de Wi-Fi netwerken onbeveiligd is een alarmerend gegeven, want wanneer u een onbeveiligd Wi-Fi netwerk gebruikt, kunt u slachtoffer worden van cybercrime. De meeste gebruikers lijken dit nog niet te beseffen aangezien gemiddeld 53% verbinding maakt met onbeveiligde Wi-Fi verbindingen.

Tips van antivirus.nl voor veilig Wi-Fi gebruik

  1. Gebruik een VPN (Virtual Private Network) verbinding: zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken om de veiligheid van een Wi-Fi netwerk. Met een VPN verbinding bouwt u een veilige tunnel op tussen het Wi-Fi netwerk en een beveiligd netwerk (bijvoorbeeld het thuis of bedrijfsnetwerk).
  1. Controleer het server certificaat van website/app: Wanneer een website of applicatie een veilige SSL verbinding aanbiedt, kan niet alle data meer uitgelezen worden. Als u dus op een Wi-Fi netwerk een betaling gaat doen, controleer dan eerst of er veilige verbinding tussen het device en de website wordt gemaakt (te herkennen aan het groene slotje)
  2. Deel geen vertrouwelijke gegevens: De beste manier om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercrime, is om geen vertrouwelijke gegevens te delen Op het moment dat u verbonden bent met een ‘onbekend’ of onbeveiligd Wi-Fi netwerk.

Volledige artikel: https://blog.avast.com/2015/03/03/behind-the-scenes-of-avasts-global-wi-fi-hack-experiment-how-we-collected-and-analyzed-wi-fi-data/#more-34413

avastDeel dit artikel: