Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Encryptie in ransomware is het nieuwe speerpunt van cybercriminelen

31-03-2015

Encryptie in ransomware is het nieuwe  speerpunt van cybercriminelen

De letterlijke betekenis van ransom is ‘losgeld’. Met ransomware willen cybercriminelen geld verdienen door de gebruikers te verleiden om geld te betalen. Een bekend voorbeeld is het ‘politie-virus’, hierin kregen geïnfecteerde een bericht te zien dat afkomstig leek te zijn van de Nederlandse politie. In het bericht stond dat de gebruiker de wet had overtreden en dat de computer vergrendeld bleef, totdat er een bepaald bedrag was betaald.

Na verloop van tijd werd het politie virus bekend en moesten cybercriminelen op zoek naar een nieuwe inkomsten bron. Deze werd gevonden in de vorm van cryptolocker, waarbij alle bestanden op de computer versleuteld worden. Om weer toegang tot de bestanden te krijgen, moest men een bedrag van rond de €300, - betalen.

€20 miljoen Euro in 3 maanden

Cryptolocker was voor de makers een geweldig succes en alleen al tussen oktober 2013 en december 2013 werd er door gebruikers €20 miljoen Euro betaald. Uit onderzoek van een Britse universiteit bleek dat liefst 41% van de geïnfecteerde gebruikers een bedrag hadden betaald om weer toegang te krijgen tot bestanden.

Door het succes van cryptolocker zijn er allerlei ‘clones’ verschenen die dezelfde werking als cryptlocker hebben. Wanneer je als gebruiker eenmaal besmet bent, heb je twee mogelijkheden.

  1. Je betaald een bepaald bedrag waarna je de bestanden weer kunt gebruiken (wordt afgeraden door de politie)
  1. Je betaald niet en zolang er geen ‘bugfix’ komt ben je de bestanden kwijt.

Tips antivirus.nl

Om de kans op besmetting te verkleinen geeft antivirus.nl een aantal tips.

  1. Klik niet zomaar op een link

Ben bedachtzaam wanneer je een bestand of link per e-mail krijg toegestuurd. Eén klik kan al voldoende zijn om geïnfecteerd te worden. Klik dus niet zomaar op een link of bijlage, bedenk of het ‘normaal’ is dat u deze e-mail krijgt. Wanneer u een verdachte e-mail heeft ontvangen, neem dan eerst contact op met de verzender om te controleren of het bericht wel van hem/haar afkomstig is.

  1. Geef updates de kans

Verouderde software is een van de grootste risico voor gebruikers. Fabrikanten zoals Microsoft, Apple en Adobe Reader brengen regelmatig nieuwe updates uit, om beveiligingslekken te dichten. Wanneer de gebruiker de software niet update, loopt het extra gevaar om besmet te raken.

  1. Ben bedachtzaam met illegale software

Illegale software downloaden lijkt zeer eenvoudig, maar het grootste gedeelte van deze software bevat virussen of andere ongewenste software. Wanneer u toch illegale software wilt downloaden is het aan te raden om een goede back-up van de computer te maken.

  1. Gebruik een antivirus programma

Een antivirus programma kan een besmetting van ransomware voorkomen. De software wordt dan geblokkeerd voordat het op de computer wordt geïnstalleerd. Zorg er wel voor dat het antivirus programma wel wordt geüpdatet, zodat de software beschikt over de laatste patches.

  1. Maak een goede back-up

Het verkleint de kans op een besmetting niet, maar kan er wel voor zorgen dat u geen los geld hoeft te betalen. Op het moment dat u computer wordt geïnfecteerd zijn op dat moment alle bestanden nutteloos, maar als u een recente back-up heeft is dat niet rampzalig.  Deel dit artikel: