Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Online advertenties steeds vaker besmet met malware

09-04-2015

Online advertenties steeds vaker besmet met malware

De reputatie van online advertenties komt steeds verder onder druk te staan, aangezien deze steeds vaker schadelijke software bevatten. Hackers misbruiken deze netwerken om malware snel te verspreiden. In dit artikel wordt nader uitgelegd hoe dat in de praktijk werkt.

Online advertenties op internet

Advertenties zijn goed voor een groot deel van de omzet van websites, sterker nog een aantal websites zijn volledig afhankelijk van advertentie inkomsten. Omwille van efficiëntie besteden websites het verkopen van advertentie ruimte uit aan derde partijen zoals bijvoorbeeld Google Ads, Engage Lab of Adlantic.

Deze ‘Ad companies’ tonen gepersonaliseerde advertenties, op basis van zoekwoorden en bezochte websites. De websites die advertentie ruimte verhuren hebben echter geen invloed op de reclame die getoond wordt. Sterker nog, door de gepersonaliseerde reclame wordt er op een website vaak verschillende advertenties getoond.

Advertentienetwerken als een olievlek

Hackers proberen op verschillende manieren zoveel mogelijk malware te verspreiden in een zo kort mogelijke periode. Het hacken en plaatsen van malware op individuele websites neemt veel tijd in beslag. Daar zijn de hackers ook achter gekomen en hebben voor een nieuwe strategie gekozen.

In plaats van de individuele websites, worden nu de distributeurs van online advertenties gehackt. Hackers misbruiken de advertenties vervolgens om de malware bij de gebruiker te laten installeren. Het klikken op een advertentie kan al voldoende om besmet te raken, afhankelijk van de instellingen en het gebruik van een antivirus programma. Dit wordt ook wel malvertising genoemd.

Tips om besmetting te voorkomen

In tegenstelling tot phishing mails, kan een gebruiker niet weten of een advertentie besmet is of niet. Er is aan voorkant ook geen verschil zichtbaar tussen een ‘goede’ en ‘slechte’ advertentie. Om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te houden heeft Antivirus.nl drie tips.

  1. Gebruik een ad blocker

Op het internet zijn verschillende (gratis) programma’s te downloaden, die advertenties blokkeren. Hierdoor zijn er geen advertenties van ‘Ad companies’ meer zichtbaar, waardoor de gebruiker ook niet besmet kan raken. Kanttekening is wel dat als dit massaal gebruikt gaat worden, het verdien model van een website onder druk komt te staan

  1. Klik niet meer op advertenties

Zie je een interessante advertentie over een product of dienst? Klik dan niet direct op de advertentie, maar gebruik de website van het merk en kom via de zoekfunctie alsnog bij het product of dienst uit.

  1. Gebruik een virusscanner

Een virusscanner controleert en blokkeert waar nodig kwaadaardige bestanden. Met een virusscanner kunt u dus voorkomen om geïnfecteerd te raken met een virus. 

Overzicht betaalde virusscanners Vergelijk virusscannersDeel dit artikel: