Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Wetgeving Meldplicht van datalekken ook van toepassing op uw

18-01-2016

Wetgeving Meldplicht van datalekken ook van toepassing op uw

Met ingang van 1 januari is er een nieuwe wet in werking getreden, waarbij organisaties een datalek (door bijvoorbeeld een hack) moeten melden. Indien ze nalatig zijn geweest, kunnen ze hier ook een forse boete (€810.000) voor krijgen. Deze nieuwe wetgeving heeft het doel om de privacy van de consument beter te beschermen.

Als consument is het echter niet verstandig om achter over te leunen en te vertrouwen op de maatregelen die bedrijven nemen. Antivirus.nl geeft u vijf tips om uw eigen privacy beter te beschermen.

1. Koop een antivirus programma

De meeste antivirus programma’s ‘waken’ over uw identiteit. Het programma, dat op de achtergrond werkt, controleert elke keer wat een website voor informatie wilt hebben van u of van uw computer. Het antivirus herkent ook potentiele gevaarlijke websites en u krijgt daar een melding van, het is dan aan te raden om deze website niet te bezoeken.

2. Log uit van Facebook, Twitter, Hotmail etc. als je er klaar mee bent

Zodra je uitgelogd bent van een website, kan het bedrijf je niet meer volgen wat je aan het doen bent. Ze kunnen dan alleen de gegevens die jij hebt achtergelaten analyseren. (voorbeeld Facebook gebruik GPS signalen om jou positie te lokaliseren, als jij ingelogd blijft kan Facebook exact bijhouden waar je naar toe gaat etc.). Wanneer u gebruik maakt van openbare computers (flexplekken) dien je uit te loggen zodat de gebruiker die na u inlogt, uw account niet te zien krijgt.

3. Scherm je Facebook profiel voor publiek af

In de privacy instelling van Facebook kunt u uw profiel beheren, hierin kunt u ook aangeven wie welke berichten mag zien. De instelling staan standaard op ‘openbaar’, dat betekend dat iedereen uw berichten kan zien als ze zoeken op uw naam. Om dit te voorkomen kunt u instellen dat alleen vrienden berichten van u mogen zien. Het bericht op de tijdlijn is dan enkel zichtbaar voor uw vrienden.

4. Geef je telefoonnummer, e-mail adres of woon adres niet zomaar aan mensen of bedrijven

In bijna elke winkel vragen ze tegenwoordig naar een klanten kaart en als je die niet hebt of je er een wilt laten maken. In winkels vragen ze onnodig veel informatie die ze opslaan, dit zelfde gebeurt online. Continu wordt er om gegevens gevraagd, maar sommige websites verkopen uw gegevens door aan commerciële partijen die op hun beurt uw benaderen met een geweldige aanbieding. Hoe minder vaak u uw gegevens achterlaat, hoe minder SPAM u zult ontvangen!

5. Spam is niet te voorkomen, maar wel te beperken

Het is heel lastig zo niet onmogelijk om geen SPAM mail te ontvangen, maar je kunt het wel beperken. Reageer en/of klik nooit op links in SPAM mail, hiermee bevestig je dat jou e-mail adres actief is en deze kunnen ze dan weer doorverkopen.

Overzicht betaalde virusscanners Vergelijk virusscanners



Deel dit artikel: