Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Ransomware wordt steeds gecompliceerder en gevaarlijker

28-06-2017

Ransomware wordt steeds gecompliceerder en gevaarlijker

Het gebruik van ransomware door internet criminelen zit in de lift en dat is te merken. In de afgelopen maand zijn twee grote uitbraken (WannaCry en Petya) uitgebreid in het nieuws geweest en besmette duizenden computers, waardoor zelfs productieprocessen stil kwamen te staan. Bij ransomware worden bestanden of zelfs de hele harde schrijf versleuteld, waarna men geld vraagt om de bestanden weer te ontsleutelen. Bij betaling heeft u echter niet de garantie dat u uw bestanden weer terugkrijgt en de politie raad het dan ook af om te betalen. 

Het is echter wachten tot de volgende grote ransomware infectie, waarbij het virus minder zwakheden heeft en daardoor meer computers kan infecteren. Maar hoe kan ik mezelf er nu tegen beschermen, zult u denken. Het antwoord daarop is niet direct te geven, simpelweg omdat één verkeerde klik al voldoende is om besmet te raken en beveiligingssoftware niet altijd in staat is om u hiertegen te beschermen.

Toch kunt u met onderstaande tips het risico op bestemming verkleinen en bovendien ook de impact verminderen.

  1. Installeer (patch) updates van Windows, browsers en overige software

Internet criminelen maken handig gebruik van fouten (bugs) die in software zitten. Wanneer deze fouten bekend worden, komt er een update om dit te verhelpen. Echter moet deze update wel uitgevoerd worden, want anders blijft u kwetsbaar om aangevallen te worden via deze software fout.

  1. Klik niet zomaar op links of bijlages

Een ransomware verspreiding gebeurt vaak via e-mails, waarbij mensen op een link klikken of een bijlage openen. Internet criminelen gebruiken vaak attractieve of schrikwekkende headers en bestand namen om de kans te vergroten dat u er op klikt. Druk nooit zomaar direct op de link, maar denk eerst goed na of deze voor u bestemd kan zijn.

  1. Gebruik beveiliging software

Beveiliging software zoals antivirus pakketten beschermen u nooit volledig tegen ransomware, maar zorgen er wel voor dat bekende virussen gedetecteerd worden, waardoor de kans op een besmetting verkleind wordt. Let op: Het gebruik van beveiliging software geeft u echter nooit de garantie dat u niet besmet wordt.

  1. Maak regelmatig back-ups

Voorkomen is beter dan genezen en als u bestanden versleuteld zijn, is het fijn als u een back-up en u toch nog bij u bestanden kunt. Sluit deze back-up echter nooit aan op de besmette computer, want dan kan deze ook versleuteld worden.Deel dit artikel: