Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Tips

10 tips om uw kinderen online te beschermen

10 tips om uw kinderen online te beschermen

1. Gebruik Parental control

Parental control is een functionaliteit die antivirus bedrijven aanbieden, met parental control kunt u het computer en internet gebruik van uw kind reguleren en controleren. Met parental control kunt u dagdelen instellen dat ze de computer mogen gebruiken (v.b. 17:00 – 19:00), daarnaast kunt u bepaalde websites of soorten website automatisch blokkeren.

2. Maak regels over internet gebruik

Maak regels voor uw kinderen over het gebruik van internet en vertel erbij waarom je deze regels hebt gemaakt. Als u meerdere kinderen heeft in verschillende leeftijd categorieën kunt u aparte regels maken. Het is belangrijk dat kinderen begrijpen waarom deze regels worden gemaakt, zo worden zij zich bewust van de gevaren van het internet.

3. Zet de computer in een gemeenschappelijke ruimte

Plaats de computer in een ruimte waarin u als ouder vaak zit en zorg ervoor dat u naar het beeldscherm kan kijken. Op deze manier kunt u uw kind in de gaten houden, terwijl hij/zij de computer gebruikt.

4. Beschermen van persoonlijke gegevens

Vertel uw kinderen dat ze nooit hun echte naam, adres, telefoonnummer, foto etc. mogen doorgeven aan iemand die ze via het internet hebben ontmoet of deze gegevens achterlaten op een bepaalde website. Zorg ervoor dat kinderen geen personen in het echt ontmoeten die ze via het internet hebben leren kennen. Het klinkt misschien logisch maar vertel uw kinderen dat ze hun wachtwoorden nooit aan iemand anders mogen geven, maak ze ook duidelijk dat u als ouders het wachtwoord van uw kind ook niet wilt weten.

5. Gezamenlijk internet gebruik

Maak regelmatig tijd vrij om samen met uw kind op het internet te gaan, zo kan het kind leren wat wel en niet toegestaan is en wat de gevaren van het internet zijn. Daarnaast kunt u aan het kind vragen welke sites die normaal bezoekt en hoe hij deze sites heeft gevonden, op deze manier komt u meer te weten hoe handig uw kind met internet is. Naast de controlerende functie is het natuurlijk ook harstikke leuk om samen met u kind tijd op het internet door te brengen.

6. Houdt uw kennis over internet en computers up-to-date

Naarmate kinderen ouder worden, krijgen ze steeds meer verstand van computers en internet. Zo kunnen zij bijvoorbeeld leren om anoniem te surfen op het internet, of web geschiedenis te verwijderen. Zorg ervoor dat u uw computer kennis up-to-date houdt zodat u weet wat kinderen met de computer doen.

7. Controleer regelmatig de web geschiedenis

Via uw internet browser kunt u gemakkelijk de web geschiedenis achterhalen, hierin staan alle websites die de afgelopen periode zijn bezocht. Vertel aan uw kinderen dat u dit doet en ook waarom, zorg ervoor dat uw kind dit ook echt begrijpt.

8. Vertel dat het niet erg is om een fout toe te geven

Maak uw kinderen duidelijk dat ze bij u terecht kunnen als ze een fout hebben gemaakt op het internet, bijvoorbeeld het downloaden van een virus of het door vertellen van een wachtwoord. Dan kunt u ervoor zorgen dat de fout hersteld wordt en zal het kind leren om dit niet nog eens te doen. Wanneer het kind bang is om het te vertellen kan het veel schade aan uw computer en kind aanrichten.

9. Social media

Het is belangrijk dat kinderen weten hoe ze social media kunnen gebruiken en wat hier de gevaren van zijn. Maak ze duidelijk dat iedereen kan zien wat ze op social media websites doen, dus ook dat de school en ouders mee kunnen kijken. Vertel ze ook dat het treiteren of pesten van een ander kind via social media net zo slecht is als op het schoolplein.

10. Ga het gesprek met uw kinderen aan

Het is misschien wel de belangrijkste tip, zorg ervoor dat het gesprek over internet bespreekbaar blijft binnen uw gezin. Laat aan uw kind duidelijk merken dat je verstand hebt van computers en dat je uw kinderen op het internet in de gaten houdt. Vraag regelmatig of ze nog iets opvallends op het internet zijn tegengekomen of schokkende website per ongeluk hebben bezocht.


Deel dit artikel: