Home Vergelijk Bestellen Uniek concept Tips Blog Zakelijk

Tips

10 tips om een phishing bericht te herkennen

10 tips om een phishing bericht te herkennen

Veruit de meeste phishing berichten worden per e-mail verstuurd. Het is echter ook mogelijk dat u ergens anders een phishing bericht tegenkomt, bijvoorbeeld via Facebook of Twitter. Antivirus.nl presenteert 10 tips waaraan u een phishing bericht meestal kunt herkennen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen nog in phishing berichten trappen, alle voorlichting campagnes ten spijt.

1. Het bericht bevat een ‘verkeerde’ link (URL)

Phishing berichten zijn vaak te herkennen aan een gemanipuleerde link. Meestal lijkt de (verwijzing) link in het phishing bericht helemaal valide, bijvoorbeeld www.antivirus.nl. Wanneer de gebruiker met de cursor op de link gaat staan (dus niet klikken) komt de actuele hyperlink naar boven (zie afbeelding hieronder). In het geval dat de hyperlink naar een hele andere website verwijst, bijvoorbeeld www.installmalware.ru, kunt u beter contact opnemen met de afzender.

2. Link (URL) bevat een misleidende domein naam

Cybercriminelen misbruiken de gebrekkige kennis van gebruikers over domeinnamen om een succesvolle aanval uit te voeren. De eerste tip gaat over het controleren van de link. Ook al lijkt deze correct te zijn, kan de gebruiker alsnog in de phishing mail trappen.

Criminelen misbruiken hierbij de domeinnamen van bedrijven en het vertrouwen van de gebruiker. Een legitieme domeinnaam van Microsoft kan als volgt zijn: download.software.microsoft.com zijn. Het domein staat namelijk aan de rechter zijde en alles wat er voorkomt, in dit geval download.software, is legitiem. In het geval dat de domeinnaam als volgt weergegeven: microsoft.com.download.software.com. Is het domein niet van Microsoft maar van software.com, die zich voordoet alsof het domein van Microsoft is.

3. Het bericht bevat grammaticale en spellingsfouten

Hoewel de grammatica en spelling van phishing berichten sterk is verbeterd ten opzichte van een aantal jaar geleden, bevat een phishing bericht over het algemeen nog veel grammatica en spellingsfouten.

4. Het bericht vraagt om persoonlijk informatie

Ook al ziet een bericht er nog zo officieel uit, ben altijd op uw hoede als er in een bericht om persoonlijke informatie wordt gevraagd. Uw gemeente hoeft niet om uw BSN nummer te vragen of de bank om uw rekeningnummer, want deze gegevens weten ze al van u. Hetzelfde geldt voor wachtwoorden, waarom zou een bedrijf daarin geïnteresseerd willen zijn?

5. U krijgt een bericht uit onverwachte hoek

Ooit een bericht gehad dat u de loterij heeft gewonnen, terwijl u geen lot heeft gekocht? Is dat niet een beetje gek? Dat geldt ook voor allerlei andere ‘aanbiedingen’ waarbij de verzender zich als een bekende voordoet.

6. De aanbieding is te mooi om waar te zijn

Voor niets gaat de zon op, wanneer een aanbieding te mooi is om waar te zijn is dat in 99% van de gevallen ook. Een smartphone is niet te koop voor €10, - en een wasmachine ook niet. Ben bedachtzaam op aanbiedingen die er te goed uitzien.

7. Een bestelling volgen via een track/trace code

Een nieuwe vorm van phishing berichten is het zogenaamde volgen van de bestelling. Wanneer u een bericht krijgt dat u uw bestelling kunt volgen via de link in het bericht, kunt u deze het beste negeren. U kunt beter direct (of via een zoekmachine) naar de desbetreffende website gaan.

8. Kleine aanbetaling voor een grote zak geld

U bent zogenaamd een ‘erfgenaam’ van een rijke Afrikaanse prins en u hebt nu recht op enkele miljoenen. Om die miljoenen te activeren moet u vaak een klein bedrag vooraf aanbetalen, daarna worden de miljoenen automatisch op uw bankrekening bijgeschreven. Wanneer u betaald komen er weer onverwachte kosten bij en zo herhaalt het proces zich elke keer, totdat u stopt met betalen.

9. Een bericht is afkomstig van een ‘overheidsinstantie’

Hoewel de meeste phishing berichten gericht zijn op financiële of persoonlijke gegevens, is het ook mogelijk dat u een bericht krijgt waarin u bang wordt gemaakt. Zo kunt u een bericht krijgen dat afkomstig lijkt te zijn van de politie waarin gesteld wordt dat u illegale software hebt gedownload. U kunt, voor een bepaald bedrag, met de politie schikken en dan komt er geen strafvervolging. Betaald u niet, dan heeft u de kans om een strafblad te krijgen, althans dat willen ze u doen geloven.

10. Er klopt gewoon iets niet

Waarom krijg ik nu dit bericht? Hier heb ik toch nooit om gevraagd en ik ben helemaal geen klant bij bedrijf X. Als u het gevoel heeft dat er iets niet klopt, moet ik vooral niet op het bericht ingaan. Controleer bij de afzender (via een ander kanaal), waarom u dit bericht heeft gekregen.

 


Deel dit artikel: